UKE 23

20170609_102024.jpeg

Vektstangprinsippet.

Fysikkperiode i 8.klasse

20170609_141031.jpeg

Utedag på Fritids

Matkø til fiskeburger som spises ute i skoleskogen.

UKE 22

Nå er klassen i gang med 10. klassespillet, og noen jobber mens andre øver. Vi gleder oss til forestilling😊

UKE 13

Våren er her! Tunge støvler og klær er byttet ut med lettere klær og småsko. Nok en gang blir vi vitner til at naturen legger en årstid bak seg, og vi kan nyte den nye. Våren byr også på mange elever med ekstra energi, jammen godt at vi voksne også merker at vi «orker litt mer».

Vi har imidlertid lagt merke til at det til tider kan bli litt mye energi som tas ut på fotballbanen, og har sett litt på hvordan vi kan møte denne utfordringen. Vi kunne ha stengt banen eller sagt at vi spiller ikke fotball på en stund. Men vi landet på at vi til tider skal prøve å bruke banen til noen andre aktiviteter i friminuttene. Så den siste uken før påskeferien blir: STEINERSKOLENS OFFISIELLE BOCCIAUKE!  Det blir spillsett tilgjengelig og voksne og de største elevene i elevrådet vil være til stede for assistanse.

Denne beslutningen ble tatt fordi vi ønsker å snu en økende, dårlig trend vi har sett på fotballbanen en stund og det er viktig at vi voksne spiller for å få snudd dette. Så når poden kommer hjem og klager over oss voksne på skolen som lager slike dårlige regler, så er det gull verdt at dere hjelper til med å skape en forståelse av hvorfor dette valget ble tatt.

For tiden er det innskrivninger til neste års første klasse, og hver mandag møter det opp nye forventningsfulle femåringer og foreldre i førsteklassehuset. Vi får mulighet til å bli nærmere kjent med dem på førskoledagen i juni.

Nå starter vi den siste uken før elevene går til påskeferie, vi får håpe godværet varer slik at vi kan nyte både fridager og godvær.

UKE 11

Skolen gratulerer Rakel, Katrine og Sander Theo i tiende klasse med den flotte andreplassen i NRK Østfolds Fylkesfinale i Klassequizen torsdag 16. mars. Super innsats! 😊

Skolen fikk også besøk av Scenekompaniet som gjennom humor, alvor, sang, musikk og figurteater tok opp brennaktuelle temaer som gjenvinning, gjenbruk, energibruk og klima – problematikk. 1 - 4 trinn fikk være med på å bruke sine kunnskaper, ta opp det de lurte på og reflektere over om de kan gjøre en forskjell – noe de faktisk kan! Søppelsortering og gjenbruk er ikke kjedelig. Tvert imot. 

UKE 6

Nå har vi endelig fått litt vinter! Og selv om skiføret lar vente på seg er det full aktivitet i akebakken. Vi har satt inn ekstra inspektører der og håndhever reglene for aking nøye. Bakken er delt i to på langs slik at elevene kan gå opp på den ene siden av sperrebåndet og ned på den andre. Vi ser at lek i akebakken kan bli fartsfylt og voldsom, og at det alltid vil være en fare for at noen elever kan slå seg litt. Men jeg vil at dere skal vite at vi vurderer risikoen rundt akebakken daglig.

Mandag ble mellomtrinnet busset til Blå Grotte for å se en forestilling med breakdancegruppen Absence. Forestillingen tok for seg «høydepunktene» fra norrøn mytologi og var passende kalt: “NORR – Da gudene breaket”. Små og stor melder tilbake at dette virkelig var en flott opplevelse.

Neste uke er den siste før vinterferien (nok en gang må jeg stusse over hvordan tiden flyr) og denne avsluttes tradisjonen tro med karneval for barnetrinnet. I år – igjen – er teamet Sirkus. Dette er bevisst valgt, da alle kan være med på Sirkus. Har man ikke lyst til å kle seg ut som artister eller dyr og briljere i manesjen kan man kle seg ut som publikum. Dere aner ikke hvor mange «typer» som er publikum……  Det eneste vi ønsker å unngå er typiske halloweenkostymer, de passer best i oktober!

Så er det på sin plass å skryte av våre flotte 10. klassinger. Klassens lag imponerte virkelig i NRK Østfolds klassequiz og deler i skrivende stund 1. plassen med tre andre skoler. Vi er så stolte av dem! Her kan du lytte til opptaket fra quizdagen: https://radio.nrk.no/serie/distriktsprogram-oestfold/DKOS02002017/27-01-2017#t=2h13m33s

 

UKE 4

Det er mye som har rukket å skje selv om jeg har på følelsen av at skoleåret så vidt har startet etter juleferien.

7. klasse har øvet og fremført «Draumkvedet». Og for en forestilling det ble, takk til dere elever og lærere som byr på denne opplevelsen.

8. klasse har nettopp avsluttet sin astronomiperiode, periodens høydepunkt er uten tvil overnatting på skolen med «stjernekikkertur» om kvelden. Hele dagen før overnattingen var preget av ganske tykk tåke, så det var mye spenning knyttet til om det i det hele tatt ville bli mulig å få øye på stjernehimmelen. Men værgudene og meteorologene innfridde slik at klassen fikk fullt utbytte.

Nyttårsballet var også i år en suksess. Forventningsfulle ungdommer møtte opp for en skikkelig festaften. Et par av fedrene i klassen disket, med god hjelp av klassens «matgruppe», opp med et deilig måltid bestående av tre retter. Ja, intet mindre – man må da holde en viss standard!  Etter maten, som for øvrig ble servert av lærerne på trinnet, var det klart for kveldens høydepunkt: Dans. I år hadde elevene valgt å øve swing i stedet for vals, og det fungerte godt. Ballet hadde også besøk av fotograf fra Fredrikstad blad: http://www.f-b.no/bildeserier/nyheter/nyttarsball/se-bilder-fra-steinerskolens-nyttarsball-2017/g/5-59-641792 ( Man må dessverre ha FB+ for å se bildene.)

Fredager mellom 10.00 og 11.00 kan vi høre lette føtter som løper i salen. Da får vi besøk av en gruppe barn fra Veslefrikk steinerbarnehage. De låner salen for å litt større flater for utfoldelse nå i vinterhalvåret. Koselig med besøk.

 

UKE 2

En visuell ukeslutt denne gangen. 10. klasse er i gang med forberedelsene til kveldens store begivenhet: Nyttårsball. Det er nok mange ungdommer som gleder seg.


UKE 51

I dag har vi hatt en flott juleavslutning i salen, stemningsfull og preget av høytiden vi nå går inn i. Og offisielt har nå Steinerskolen i Fredrikstad tatt juleferie.

Men på julaften klokken 12.00 våkner skolen til liv. I mange år har det vært tradisjon at kollegiet, noen ganger med hjelp av tidligere elever og/ eller foreldre, spiller julespill i skolens sal. Har du lyst og mulighet så anbefales det på det varmeste å sette av en liten time til å la deg loses gjennom høytid, alvor og ærbødighet ispedd en dose humor.

Velkommen, og god jul!

P.S: Skolestart på nyåret er tirsdag 3. januar, vi ses da.

 

UKE 48

Nå har det gått en drøy uke siden julemarkedet og det har tatt litt tid «å lande». For et fantastisk marked! For en fantastisk stemning! For en fantastisk innsats av aller dere! Tusen takk for at dere en setter skolen vår på utstilling denne ene dagen i året!

En hel uke etter markedet kommer søndagen som starer kirkeåret og åpner for det som må være den koseligste tiden i skoleåret. Hver morgen har klassene en adventsmarkering hvor det fortelles historier og noen har til og med en adventskalender. I første klasse fortelles det om Marias lille esel, og i de andre klassene har lærerne valgt historier som passer til klassen, alderstrinnet og undervisningen.

Advent = lys.

Det dyppes lys, hver dag er det en ny klasse som dypper lys med Sten. Den deilige lukten av smeltet voks sprer seg over hele skolen og setter stemningen.

3. klasse har blitt fortalt om Raniero, som for å få sin store kjærlighet drar til det hellige land og henter ild fra det hellige alter. Inspirert av historien gikk klassen i går ned til Rolvsøy kirke, hvor de hentet ild fra kirkens alter og fraktet denne opp til skolen.

I skrivende stund går småtrinnene adventshage i salen. Det er lagt en spiral av granbar på gulvet i salen, innerst i spiralen troner et levende lys, salen ligger ellers i mørke. Mens Liv spiller piano, går ett og ett barn stille med hvert sitt lille lys i et eple inn til det store lyset i spiralen, tenner lyset sitt og setter det ned i granbaret på veien ut. Dette er en høytidsstund hvor det vekkes en andakt og skapes en god opplevelse av at ens eget lys, sammen med andre lys, lyser opp for fellesskapet.

 

God advent!

Elisabeth

 

UKE 45

Tradisjonen tro var første, andre, tredje og fjerdeklasse med foreldre og foresatte samlet til Lanternefest torsdag kveld. Med sine lanterner og flotte sang gikk to rekker ut over jordet ved Rolvsøyhallen. Etter en liten sving møter man bålet, og tenk, lyktemannen kom med sol-, måne-og stjernekaker også i år!

11. November er det jo Mortensmesse til minne om St. Martin. Han var en ridder som ble kristen munk, delte med de fattige, og en fortelling som fortelles i småklassene handler om da han delte kappen sin i to, slik at en stakkars frossen tigger skulle få litt varme. 
Etterhvert ville menneskene i byen hans gjøre ham til biskop, noe Martin ikke hadde lyst til. Han gjemte seg da i en gåseflokk, men gjessene røpet ham. Martin ble en flott biskop såklart, og det er i mange land vanlig å spise gås på denne dagen for å feire. 
I Norge heter det seg at det er denne dagen bjørnen går i hi, og man spådde gjerne vinterværet ut fra været på Mortensmesse: "hvis dagen er klar, så blir vinteren hard".

UKE 44

Når jeg skriver dette fylles luften med den første snøen, men inne på skolen er det varmt og god stemning. Forrige uke hadde vi månedsfest med fokus på språk, og vi fikk et innblikk i språkundervisningen i de forskjellige klassene. Månedsfestens «højdare» var nok når elever fra småklassene hadde innslag på samisk og islandsk.

5. klasse har fått høner, hele 5 stykker. De har flyttet inn i hønsehuset øverst i skolehagen, der elevene steller og passer på dem. I dag har eggene de har samlet blitt til vafler til hele klassen.

6. klasse er i gang med å øve til julemarkedets teaterforestilling. I år vil kafeen flytte over til nybygget, slik at det vil bli spilt to forestillinger under markedet. I tillegg vil det bli en minikonsert med skolens kor i salen.

10. klasse har kommet dithen at de må tenke på hvor ferden går når de avslutter her hos oss i juni. Denne uken har de vært på utdanningsmesse i Kongstenhallen. Der har de blitt presentert for 6000 ulike utdanningsvalg! Jeg har full forståelse for at det tar både tid og tankevirksomhet for å stake ut kursen videre.

 

I morgen er den store «dugnadslørdagen» før julemarkedet så mange av oss møtes nok da, men uansett: ha en riktig god helg.

Elisabeth

 

UKE 42

Etter en sommer som har vart til langt på høst, merker vi nå at vi bor i et land hvor årstidene kjennes på kroppen. Høstdugnaden hører jo med til denne årstiden, og i går var første dagen. Relativt godt oppmøte og det ble gjort mye. Til elevene i 2., 3. og 4. klasse ble det båret inn nye pulter, og det var stas for elevene da de i dag kunne ta disse i bruk. Og til dere som ikke fikk bidratt på gårsdagens dugnad: Det blir en ny sjanse i morgen, så da ses vi da!

Nybygget har ført til kjedereaksjoner for det gamle bygget, og arbeidet her skrider frem. Neste rom ut er den gamle håndarbeidssalen. Den ryddes i disse dager for å gi plass til et «ungdomsrom». Noen planer rundt bruken av rommet er lagt, og noen vil komme til etter hvert. Ønsket er at det vi skal få et flerbruksrom med en hyggelig atmosfære, hvor elevene på de øverste trinnene kan samles både til sosiale aktiviteter, undervisning og i friminutt.

Elevrådet er i gang med sitt arbeid og årets elevrådsleder er Emma Lockhart Pedersen og jeg ser frem imot samarbeidet med årets elevråd.

 

Håper alle får det hyggelig på dugnaden lørdag!

Elisabeth

 

UKE 39

Død er dragen, drept og slagen, djerv er den som dreper dragen!

I går var vi, nok en gang, vitne til at vår egen ridder Georg drepte dragen. Vi kan vel alle konstatere at suppe kokt på hvit drage smakte like fortreffelig som de andre fargevariantene vi har smakt tidligere år! Selv om værguden var raus med vindeffektene i går, kan vi likevel se tilbake på et flott spill! Takk for oppmøtet, det gir elevene mye å kunne spille for et så stort publikum.

Ungdomstrinnet hadde sine motsprøver i går kveld etter spillet, og har avspasert i dag mens barnetrinnet har hatt sine.

I dag har:

* Dragens innvoller blitt kokt og servert på dragens kjøkken – for de som våget.

* Dragens tenner har blitt festet til spede armer og ben - for de som våget.

* Elevene har kunnet blitt ført gjennom «De blindes vei» - om de våget.

* Spikermatten ble flittig prøvd – av de som våget.

* Linen i skogen kunne balanseres på - for de som våget.

* Og de aller tøffeste kunne stikke hånden inn i dragens buk, for der å finne en skatt.

 

7. klasse har i tillegg to helt egne motsprøver: Ildprøven og vannprøven. Og mange våget!

 

Ha en fin høstferie.

Elisabeth

 

UKE 38

Det øves fortsatt til Mikaeli, og på torsdag braker det løs. En forandring i år er at spillet flyttes fra fotballbanen til amfiet.

Minner igjen om tiden: Torsdag 29. september klokken 18.30 braker det løs.

3. klasse har vært på tur til Halvor på Fjeld gård. Etter endt bieperiode er det på sin plass å dra for å se hvordan disse skapningene virkelig ser ut. Det viste seg å være et spennende skue, og ikke minst smakte honningen godt.

Forrige uke ble årets første brannøvelse avholdt. I den forbindelse ønsket skolen å legge et fokus på bruk av innesko. De ble i stedet et fokus på ikke - bruk av innesko. Av våre 173 elever var det 17 (!) stykker som brukte innesko den timen. Disse 17 fikk en invitasjon til en liten premiering på fritidshjemmet i «storefri» torsdag denne uken. Hildegunn hadde bakt en fantastisk festkake som det ble satt pris på.

Hver morgen starter skoledagen her på skolen med en halvtime med utetid. Det øves sanger, gangetabeller og vers. Det lekes boksen går, flaggleken og hermegåsa. Det spilles bordtennis, fotball, foursquare og slåball. Jeg legger ved noen bilder fra morgenens utetid.

 

God helg, ses på torsdag!

Elisabeth

UKE 37

Nå merkes det at Mikaeli er i anmarsj. De forskjellige klassene øver på sine roller i spillet, og sangene øves i klasserom, på lærermøte og på morgensamling i salen. Sankt Mikaelsdagen, bedre kjent som Mikkelsmess, er siden vikingtiden feiret den 29. september her i Norden. Ved skolen vår er tradisjonen at det settes opp et stort spill torsdag kveld før høstferien. Spillet handler om St. Mikaels kamp mot dragen, og symboliserer kampen mellom det gode og det onde. Spillet involverer 2.- 10. klasse (1. klasse har sin helt egen feiring) 

En hyggelig tradisjon er at tidligere elever deltar, både i spillet og i praten rundt bålet etterpå. Som vanlig er foreldre, besteforeldre, søsken og venner hjertelig velkommen som publikum!

Så hold av tiden:
Torsdag 29. september klokken 18.30. (Elevene møter opp senest kl. 18.15)

Etter spillet serveres det varm dragesuppe, og jeg har hørt noen rykter om at ungdomsskolens motsprøver skal foregå på samme kveld. De yngre elevene skal ha sine motsprøver på fredag 30. september, og merk dere at denne dagen slutter elevene på barnetrinnet klokken 13.00. Elevene på ungdomsskolen avspaserer denne fredagen, etter lang dag torsdag. Nærmere beskjed om torsdagskvelden gis direkte til klassene det gjelder.

Når høsten kommer er det også tid for dugnad, akkurat som om våren. Dugnadene her ved skolen er et samarbeid mellom skolen og foreldreforeningen. Det er 6. klasse som sammen med vaktmester er ansvarlig for å organisere arbeidsoppgavene på dugnaden. 7. klasse har ansvar for å lage mat til alle som deltar. I hovedsak er det relativt enkelt arbeid av en viss størrelse, slik som maling og beising av hus og vedlikehold av uteanlegg som gjøres på dugnad. I tillegg er det en sosial og hyggelig dag hvor man koser seg sammen. 

 

God helg.

Elisabeth
 

UKE 36

Denne uken har 9. klasse tilbragt på Tredalen leirsted sammen med 9. klassingene fra steinerskolene i henholdsvis Askim og Moss. Prosjektet «Gjøkeredet» har bestått i mange år, hvor klassene samles tre dager om høsten ved saltvann og ved våren ved ferskvann. Det legges opp til ulike aktiviteter og læring med et stort fokus på det sosiale.

De resterende klassene langt inne i sine perioder. Et sveip gjennom hovedfag forteller at 4. klasse for tiden hører om Kristofer med kvisten. Fortellingen bygger på boken «Stien» av Gabriel Scott, og den utfordrer virkelig elevenes følelsesregister. Om dere vil vite mer om denne historien anbefaler jeg dere å lese her: http://www.steinerskole.no/?p=1963

En elev kom en gang med følgende utsagn: «Det er så fint å lære noe på steinerskolen, for det er alltid en historie som hører til.» I praksis betyr dette at det i forbindelse med hovedfag formidles et fortellerstoff som relateres til de ulike fagene. Også det rene kunnskapsstoffet formidles så langt som mulig på en livfull måte, som samtidig taler til intellektet og fantasien.

I 3. klasse lærer elevene at samarbeid er viktig både i klasserommet og i bikuben, gjennom historien om Lille Bie Solståle. 5. klasse er i gang med norrøn mytologi. Dette året er det store temaet vikinger og mytologien er noe elevene synes er spennende og interessant. For to uker siden var 7. klasse på Soleggen, og erfaringene fra turen brukes nå i hovedfagsperioden geologi. 

2. klasse skriver, maler, tegner og bruker eurytmi til å lære bokstaver. 6. klasse er i gang med å lære om våre naboland i Norden. (PS. Det høyeste fjellet i Finland heter Halti – lærdom fra å ha en 6. klassing i huset.) 8. klassingene har kommet litt lenger, og har verdensgeografi på periodeplanen.

Jeg minner om informasjonsmøte om julemarkedet førstkommende onsdag klokken 19.00.

 

God helg.

Elisabeth

 

Bilder fra Soleggen:

UKE 35

Godværet har satt sitt preg på denne uken, noe som har passet 9. klasse utmerket. De starter nemlig de to første ukene av skoleåret med en hagebruk-/ matlagings- periode. Halve klassen jobber utendørs, mens den andre halvdelen lager mat til en felles lunsj. Utendørs er det synlige resultater på arbeidet som er gjort, det er fjernet busker, luket og høstet inn i skolehagen. I tillegg har det blitt lager en kul sofagruppe av gamle paller. Denne er plassert i skolegården og inntas hvert friminutt av elever. 

Hvert år drar 7. klasse til Soleggen på en ukes leirskole, og årets tur gikk av stabelen forrige uke. Mandag morgen stevnet en buss full av forventningsfulle elever og voksne ut. Meldingene vi har fått er at det har vært en fantastisk tur med godt vær og eksemplariske elever. De fikk oppleve en flott natur og spennende turer, fire av guttene besteg til og med Galdhøpiggen.

Ellers kan jeg melde om at de andre klassene er godt i gang med et nytt skoleår. Klassene i nybygget har fått «bodd» seg inn, og «Fritids» stortrives i nye lokaler hvor de endelig har fått god plass. Nytt av året fra den fronten er at «Fritids» har en utedag hver uke, på onsdager er de ute hele tiden. Nå venter man bare på at bål sesongen skal starte slik at man også kan lage maten ute.

 

Elisabeth

Aktiviteter fra skolehagen

 

UKE 34

Velkommen til et nytt skoleår.

Det var fantastisk å møte så mange spente barn og foreldre i går. Det er virkelig noe spesielt med det å begynne på skolen igjen etter en lang sommerferie, og litt spenning er det alltid knyttet til skolestart: Hvilke forandringer møter oss i år? 

De fleste har strukket seg noen centimeter, noen har skiftet frisyre eller farget håret, i noen klasser er det elever som har sluttet, nye elever har kommet til, nye lærere har begynt å jobbe hos oss, i noen fag blir det nye lærere, noen bytter klasselærer og nesten alle bytter klasserom. 

Men selv om alt dette fører til en viss spenning, så er det samtidig trygt og godt å komme tilbake til «skolen min». Jeg må, uten sammenligning for øvrig, tenke på kjenningsmelodien i tv-serien Cheers, der teksten gikk som følger: «Where evereybody knows your name…» Vi er litt der! Vi er en liten skole, hvor de fleste kjenner eller kjenner til hverandre. De store elevene er med på å gjøre skolegården til et trygt sted for de mindre, og de mindre ser opp til de store. Intensjonen er, og jeg håper at vi får det til, at Steinerskolen i Fredrikstad skal være et godt sted å være. Trivsel, tilhørighet og trygghet må ligge til grunn for å skape et godt læringsmiljø – og kollegiet ved skolen jobber for dette hver eneste dag.

De to dagene, som utgjør den første skoleuken, har bydd på et nydelig vær. Noe som ungdomstrinnet spesielt satte pris på. Tradisjonen tro startet årets første dager med en «sammeristningstur» for å riste 8. klassingene sammen med de som allerede har litt fartstid på ungdomstrinnet. I år gikk turen til Solhaug Feriehjem hvor det var lagt til rette for ulike aktiviteter som bla. bading, volleyball, quiz og sosialt samvær. Jeg var på besøk på Solhaug i går kveld, og det første jeg ble møtt med var: «Hvorfor kan vi ikke være her i to netter?». Alle andre tilbakemeldinger jeg har fått gir inntrykk av at turen nok en gang var vellykket.

 

Jeg vil ønske dere alle et riktig godt skoleår, så snakkes vi sikkert!

 

Elisabeth Norum Olsen